Hvor­dan syke­plei­ere kan unngå lønns­fel­lene

Som syke­pleier har du sann­syn­lig­vis opp­levd for­skjel­len mel­lom fest­ta­lene og uttel­lin­gen du har fått gjen­nom flere lønns­opp­gjør. Følel­sen av å bli lavt verd­satt kan tære både på moti­va­sjon og humør, men mest mer­kes det på lom­me­boka. Den gode nyhe­ten er at det fin­nes andre måter å øke løn­nen sin på enn flere helge­vak­ter. Men da må du unngå lønns­fel­lene:

  • Aksep­tere lav begyn­ner­lønn
  • La være å bruke lønns­sam­ta­lene rik­tig
  • Unngå å stå alene i lønns­for­hand­lin­gene dine
  • Ikke bytte arbeids­gi­ver

Lav begyn­ner­lønn

Lønns­sta­ti­stik­kene er tyde­lige på én ting: Begyn­ner­løn­nen føl­ger deg gjen­nom hele yrkes­li­vet. Det gjel­der også syke­plei­er­lønn. Pass der­for på at løn­nen du får når du begyn­ner i en stil­ling er så høy som mulig. Arbeids­gi­vere, også offent­lige, er for­be­redt på at du stil­ler lønns­krav. Husk at den som anset­ter deg har visse for­hand­lings­full­mak­ter, i hvert fall noen lønns­trinn. Lønns­for­hand­lings­mu­lig­he­ten du har ved anset­telse får du ikke til­bake. Bruk den godt. Og det er ikke slik mange tror, at man der­med mis­ter senere mulig­he­ter til å stige i lønn.

Liker du det du leser? Hjelp oss å dele med andre som kan ha nyte av artik­ke­len!

Lønn­sam­tale

Husk at avtale­ver­ket gir deg rett til en årlig lønns­sam­tale. Den er vik­tig, for den kom­mer i for­kant av lokale lønns­for­hand­lin­ger. Men mange tror at for­hand­lin­gene star­ter når du går inn i sam­ta­len. Det er feil. Lønns­for­hand­lin­gene star­tet da du for­lot lønns­sam­ta­len året før. Du har da hatt et helt år på å vise at du tok rådene og til­bake­mel­din­gene du fikk på alvor. Har du tatt sig­na­lene og vist det i prak­sis, stil­ler du sterkt. Blir årets lønns­av­tale en kopi av fjor­årets har du et pro­blem – som i ver­ste fall er større enn at du ikke blir prio­ri­tert i for­hand­lin­gene. «Prio­ri­tert» er et ord å legge merke til her. For det er ikke slik at lede­ren din alene bestem­mer om du får lønns­opp­rykk i for­hand­lin­gene. Hun inn­stil­ler til sin leder, som i neste omgang prio­ri­te­rer kra­vene. Der­et­ter blir det for­hand­let mel­lom par­tene, og dyna­mik­ken i for­hand­lings­rom­met gir tid­vis til­fel­dige utslag. Men det er god hjelp i å bli prio­ri­tert. Én ting kan du dess­uten være sik­ker på: Lede­ren har større makt til å stoppe et lønns­krav enn til å få det gjen­nom.

Ikke glem mulig­he­ten for at du kan for­handle lønn gjen­nom hele året. Den er ned­felt i tariff­av­ta­len. Nok en gang er lønns­sta­ti­stik­ken nyt­tig les­ning. Har du lagt merke til at det som kal­les lønns­glid­ning ofte kan utgjøre så mye som et halvt pro­sent­po­eng? Sam­men­lig­net med et nor­malt nasjo­nalt opp­gjør på 2,5 – 3,5% er det bety­de­lig. Da er det vik­tig å for­stå hva lønns­glid­ning fak­tisk er; sum­men av det du og dine kol­le­ger kla­rer å øke løn­nen gjen­nom året. Her snak­ker vi dess­uten litt til alle, men for­holds­vis mye til det mindre­tal­let som får sine lønns­krav inn­fridd. Din opp­gave blir å være blant disse.

Unngå å stå alene i lønns­for­hand­lin­gene dine

Luzie Stokka
Luzie StokkaRekrutterer/Konsulentleder
Torgrim Andersen
Torg­rim Ander­senDag­lig Leder

Stikk­ord for indi­vi­du­elle lønns­til­legg er end­ret jobb­inn­hold, økt kom­pe­tanse, eller ansvar. Her kan Syke­plei­er­for­bun­det hjelpe deg, både med å finne frem til rele­vante bestem­mel­ser og argu­men­ter, og ved å føre for­hand­lin­gene for eller sam­men med deg. Et godt lønns­råd er der­for å være orga­ni­sert.

Bytte arbeids­gi­ver

Å si opp for å gå til ny arbeids­gi­ver kan være risi­ka­belt, men igjen gir lønns­sta­ti­stik­ken utve­ty­dig fakta­grunn­lag: Den som byt­ter arbeids­gi­ver med 3 – 6 års mel­lom­rom opp­når sys­te­ma­tisk høy­ere lønn enn den som tro­fast og tål­mo­dig ven­ter på gull­klokke eller for­tje­neste­me­dalje. Der­som du etter noen år ønske deg til­bake til din gamle arbeids­gi­ver blir du – for­ut­satt at du har opp­ført deg bra og har gjort en god jobb – øns­ket varmt vel­kom­men. Vi har tross alt syke­plei­er­man­gel i dette lan­det. Så å si uten unn­tak pre­mie­res du med høy­ere lønn, ofte også en høy­ere stil­ling.

Den største lønns­øk­nin­gen får du om du går til pri­vat sek­tor. Noen er skep­tiske til å gå til pri­vate arbeids­gi­vere på grunn av den offent­lige pen­sjo­nen. Skep­si­sen er ikke helt ube­grun­net, og de som sik­ter mot ordi­nære syke­plei­er­stil­lin­ger bør regne på hvor­dan tapt (Noen pri­vate arbeids­gi­vere til­byr rik­tig­nok pen­sjon i KLP.) For høy­ere stil­lin­ger veier ofte høy­ere lønn i pri­vat sek­tor opp for til­syne­la­tende tapt pen­sjon.  For­ut­satt at du vel­ger en seriøs arbeids­gi­ver vil dess­uten pen­sjons­ord­nin­gene som til­bys i pri­vat sek­tor ikke være dår­li­gere enn den offent­lige.

Hos IR Helse øns­ker vi at flest mulig syke­plei­ere skal for­bli i yrket, og at syke­plei­ere som har for­latt yrket skal ønske seg til­bake. Sam­ti­dig tror vi det er avgjø­rende for rekrut­te­rin­gen at det ikke ute­luk­kende beskri­ves som et pro­blem at syke­plei­ere for­la­ter yrket. Vi har selv erfart at kom­pe­tan­sen og erfa­rin­gen man har med seg fra et så all­si­dig yrke også er vel­dig ver­di­fullt i andre rol­ler, knyt­tet til blant annet HR og ledelse. Livet og sær­lig arbeids­li­vet er for kort til at man ikke skal tri­ves og føle seg verd­satt på jobb. Du er ansvar­lig for din egen triv­sel. Der­som du ikke opp­le­ver nød­ven­dige for­bed­rin­ger etter å ha gitt beskjed til sje­fen, er det «livs­far­lig» for arbeids­li­vet ditt og ikke ta ansvar for den nød­ven­dige end­rin­gen.

Lykke til i lønns­opp­gjø­ret.

Liker du det du leser? Hjelp oss å dele med andre som kan ha nyte av artik­ke­len!